Det är dags för en ny generation miljöhjältar

Drömstaden - ett kul kunskapsprojekt.

Drömstaden är ett pedagogiskt upplägg samt en kreativ hållbarhetsprojekt där deltagarna blir den nya generationens miljöhjältar.

Projektet syftar till att utveckla elevernas kunskaper kring:
• Kretslopp, energi och återvinning
• Stadens system
• Konsumtion
• Transporter och resor

Här hittar ni en presentation av projektet.

Är ni nyfikna på att delta läsåret 2021/2022 eller 2022/2023, hör av er till Linda med en intresseanmälan.

Vi söker 5:or -
läsåret 2020/2021

Anmäl klassen till Sveriges största kunskapsprojekt inom hållbarhet  för femteklassare och låt er drömstad växa fram under året! Hör av er till Linda.

Hur går det till?

Ni får ett utbildningsmaterial som är kopplat till temat ifrån Navet. Materialet består av olika utmaningar och ni väljer själva vilken eller vilka utmaningar ni vill göra. Sara Bagge och Erik Vikstrand är ansvariga pedagoger på Navet och kommer att fungera som ett bollplank och stöd under projektet. Varje uppdrag skickas in efter slutfört uppdrag.

Vi som står bakom projektet.

Projektet har initierats av Borås Energi och Miljö och Navet Science Center. Vår gemensamma utgångspunkt är att lyfta miljö- och
demokratifrågor på ett kreativt och inspirerande sätt samtidigt som man uppfyller målen i läroplanen.

Som mediapartner har vi Borås Tidning som också bistår med prenumeration av dagstidning till klassen och studiebeök under vårterminen.
Borås Rent och Snyggt finns också med i projektet då de arbetar för en renare stad på många olika sätt och en ren stad vore väl en drömstad.


Vad är det man ska göra ?

Drömstaden startar tisdagen den 1 september och vi kommer utifrån då rådande riktlinjer gällande Covid-19 att anpassa kickoffen. Mer information om detta kommer. För deltagande pedagoger arrangerar Navet ett informationsmöte måndagen den 25 augusti kl 15.00-16.30.

Kretslopp, energi och återvinning står sedan i centrum när alla klasser får åka på ett individuellt besök till Ramshulan och lära sig mer om nedbrytning och förbränning. När vi är klara för dagen får ni med er en experimentlåda med uppdrag.

I nov-dec fokuserar vi på staden system. Visst är det häftigt att vi inte behöver frysa, att vi får rent vatten i kranen och att vi slipper vada omkring i sopor... Det finns en mängd funktioner som gör att vår vardag fungerar, men hur fungerar de?

Nytt år, nya möjligheter, men hur är det med konsumtion? Vad betyder ordet konsumtion och vad är det som är hållbart? Ni får ev besöka BT och lära er mer om källkritik och vad som blir nyheter.

Under mars och april undersöker ni transporter, hur ser transporterna ut idag och hur skulle de kunna se ut i framtiden?
Till varje tema finns det ett antal uppdrag, välj vilken/vilka ni vill göra. När ni har utfört ett uppdrag ska ni rapportera in det till dromstaden@navet.com.


För mer information vänligen kontakta:
Erik Vikstrand, erik.vikstrand@navet.com, alt.
Sara Bagge, sara.bagge@navet.com.


Final 2019/2020 - Drömstaden

Den 17 maj skulle finalen ägt rum men utifrån rådande omständigheter hoppas vi att kunna fira våra miljöhjältar under hösten istället.


Final 2018/2019 - Drömstaden

Den 17 maj firades alla miljöhjältar på finalen på NAVET och David Lindgren var på plats för att kora vinnaren som blev Bredaredskolan klass 5.


Final 2017/2018 - Drömstaden

Den 17 maj firades alla miljöhjältar på finalen på NAVET och Mimi Werner, Jeckie och Jessie var på plats för att kora vinnaren som blev Sjömarkenskolan 5A.


Final 2016/2017 - Drömstaden

Den 18 maj firades alla miljöhjältar på finalen på stadsteatern och David Lindgren var på plats för att kora vinnaren som blev Sjöboskolan årskurs 5.