Hjälp oss!

Varje dag hamnar det saker i avloppet som egentligen inte hör hemma där. Därför behöver vi din hjälp.

Bara kiss, bajs och toapapper i toaletten Spola bara ner toalettpapper och det som lämnar kroppen i toaletten. Saker som till exempel hår, näsdukar och kattsand kan orsaka stopp i ditt avlopp eller i våra ledningar och det kan i sin tur leda till översvämningar. Varje gång det blir ett stopp ute på avloppsledningsnätet är det alltid någon som jobbar på vatten- och avloppsavdelningen som måste ta bort det som hamnat fel. Därför är vi väldigt tacksamma om du hjälper oss  - ett stopp kan påverka både människor och natur.

Papperskorg i badrummet Ha en papperskorg i badrummet så blir det rätt med en gång. Där kan du slänga tops, hår, hushållspapper, trosskydd, tamponger, kondomer, bomullstussar med mera.

Välj miljömärkta varor Välj miljömärkta produkter när du diskar, tvättar och städar. Rengöringsmedel som inte är miljömärkta kan innehålla farliga kemikalier som inte alls behövs för att det ska bli rent och som dessutom tar lång tid för naturen att bryta ner. I högerspalten hittar du mer information om hur du kemikaliebantar ditt hem.

Lägsta dosen tvättmedel Vattnet i Borås är mjukt och därför behövs bara den lägsta dosen tvättmedel när du tvättar. För att kolla efter om du tillsatt rätt mängd så kan du titta in i tvättrumman när maskinen startat. Om det bildas ett svagt skum så har du använt rätt mängd. Välj ett miljömärkt tvättmedel när du tvättar.

Kadmium i konstnärsfärger Många konstnärsfärger innehåller det miljöfarliga ämnet kadmium. Var därför noga med att hantera dina färgrester på ett sätt som skonar miljön. Alla färgrester, torkpapper, trasor, färgprov och kasserade tavlor som innehåller kadmium är farligt avfall och ska lämnas in för särskilt omhändertagande på återvinningscentralen. Läs mer om detta under "Så gör du med dina färgrester" till höger.

Undvik att spola ner fett och matolja Fett och matolja ställer till stora problem om du häller ner det i avloppet. Rören i ledningarna får frätskador och går sönder. Stopp i avloppsrör beror ofta på att det under lång tid kommit ner fett som stelnat och gjort att rören korkat igen. Vattnet tar då en annan väg och har man otur så kan det bli översvämning någonstans. Stora mängder fett i avloppet gör att rören behöver underhållas allt oftare och kostnaderna blir höga.
Gör så här: Om du ofta friterar din mat så samla upp oljan i en plastburk med lock när du är klar med maten och lämna in burken på någon av återvinningscentralerna i Borås. Om det inte är så stor mängd fett kan du hälla fettet i den svarta påsen. Om du stekt mat så torka ur det mesta av fettet i stekpannan innan du diskar den och släng därefter papperet i den vita påsen.

Biltvätt Vi rekommenderar i första hand att tvätta bilen på en bensinstation eller att stå på en gräsmatta när du tvättar din bil. Mer om biltvätt finns under länken till höger. 

Besöksadress: Västerlånggatan 10 (kontor) | Postadress: Box 1713, 501 17 Borås | Fakturaadress: Box 902, 501 10 Borås
Kundcenter: 020 97 13 00 | Växel: 033 35 81 00 | Fax: 033 35 71 61 | E-post: kund@borasem.se | Org.Nr: 556527-5590
Följ Borås Energi och Miljö